Reisverslag Tunesië 2012 PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 04 oktober 2012 13:00


Tunesië, grenzend aan Algerije en Libië. Bezocht in de zomer van 2012. klik op lees meer voor het gehele artikel. 


Dag 1 Heenreis


Na een voorspoedige vlucht die korter dan gepland duurde, was de eerste keer voet zetten op een ander continent – Afrika – een feit!  Omdat het avond was bleef het “echte” Tunesie nog even verborgen. Evengoed was zelfs in het donker het verschil al wel zichtbaar in landschap en bebouwing. Na een bustocht van een uur vanaf het vliegveld Enfidha richting Monastir, kwamen we aan bij het hotel voor die nacht Skanes Serail. Bij aankomst was het eigenlijk gelijk het bed in duiken, de volgende morgen was het weer vroeg tijd om op te staan.


Dag 2 El Jem – Sfax – Matmata – Douz (Sahara)


En vroeg was het en zo voelde het ook. Na het ontbijt, uitchecken en even wat geld te hebben gewisseld, was het tijd om op pad te gaan. Het echte rondreizen stond op het punt van beginnen. Het reisgezelschap van in totaal acht man zou de komende dagen verspreid over twee jeeps de tocht door het land gaan maken.
De eerste stop is bij El Jem. Daar bevind zich het bekende 3de eeuws amfitheater dat het op twee na grootste Romeinse amfitheater ter wereld is op het bekende Colosseum in Rome en een amfitheater in de buurt van Napels na en het best bewaarde Romeinse bouwwerk in Afrika. Het kon 30.000 toeschouwers aan . Hier is een deel van de film Gladiator opgenomen. Na een wandeling door het theater was het tijd voor een museum in El Jem waar mozaïeken tentoongesteld worden. Voor de schoonheid valt zeker wat te zeggen van deze werken.

 

 

 

Na El Jem ging de tocht verder in de richting van Sfax. Een grote stad aan de kust. De stad heeft meer dan 200.000 inwoners en is daarmee de op één na grootste stad van het land. De drukte is goed merkbaar in het centrum. Soms wordt er meer getoeterd dan gas gegeven met de auto. Tijd voor een wandeling door de medina en het aldaar bezoeken van een vismarkt. Het begrip drukte heeft daar een nieuwe betekenis gekregen. Zelden zo hutje aan mutje moeten lopen. De drukte heeft één groot nadeel, het letten op je eigendommen kost veel energie. Dat maakt dat het dat het ondanks hoe interessant de wandeling was, het toch wel weer even goed voelde om weer in de jeep te kunnen zitten.
Na Sfax op weg naar Matmata. Daar aangekomen eerst een mooi uitzicht aanschouwen en daarna door naar grotwoningen. Naar het schijnt woont hier nog echt een familie. Tegenwoordig wonen er niet heel veel mensen meer in grotwoningen. De meesten geven toch de voorkeur aan het wonen in de ‘moderne’ stad. Elke kamer heeft zijn eigen functie. Het is een aparte gewaarwording die enigszins basic manier van leven.

 


Na de grotwoningen op weg naar het hotel van die avond in Douz. Daar aangekomen is het eerst nog tijd voor een bijzondere ervaring. Kameelrijden (eigenlijk een Dromedaris) in de Sahara. Uitgedost met speciale kleding en hoofddoek tegen de zon op pad. Een uurtje is dan kort en zo ver in de Sahara kom je niet maar al met al wel bijzonder. De zandduinen zijn steviger dan je zou verwachten. Na dit alles was het tijd om naar het hotel te gaan. Omdat het geld op was nog met de gids en chauffeur even naar het centrum van Douz gereden om te kunnen pinnen. Goede service van gids en chauffeur! Het hotel zelf dat gaf een wat beter gevoel dan die van de eerste overnachting. Die was ook weliswaar niet slecht maar enig verschil was wel merkbaar. Redelijk avondeten.

 

 

 

Dag 3 Chott El Jerid – Atlasgebergte - Tozeur


Op deze derde reisdag was het eerst tijd voor een uitstekend ontbijt. Daarna onderweg naar het zoutmeer Chott El Jerid. Aldaar een stop. Een eindeloze leegte aan de ene kant, een leegte aan de andere kant met uitzicht op het begin van het Atlasgebergte. De weg loopt over een dam in het midden. En tot slot de verkoper niet te vergeten ‘hello my friend’ die uiteraard graag zijn woestijnroos aan je verkoopt.
Na deze stop gaan we weer verder en staat een kleine wandeling in het Atlasgebergte op het programma. Bijna op de locatie aangekomen moeten we een smal weggetje door. Daar waar je geen tegenliggers moet krijgen. Op een voor ons gunstig moment komt er echter wel eentje aan. Net op een plek waar het breder is. We passeren elkaar. Maar daar waar het voor ons prima verloopt, bots de tegenligger op de tweede jeep achter ons. Gelukkig valt de schade enigszins mee en kunnen we met een leenauto door.
Tijdens de wandeling door de bergen zien we mooie plaatjes en een mooie waterbron. De ruines van een oud dorp laten zien dat er op de rand van de vlakte en de bergen mensen geleefd hebben. Dat doen ze nu nog maar iets meer verschoven de vlakte op. Het oude dorp is namelijk een keer overspoeld door water.
Na deze stop weer door naar de volgende: Mides: een ravijn.  Hierna op weg naar het hotel in Tozeur. Daar hebben we de koffers alvast uitgepakt in de kamer. Na de lunch in het hotel gaan we op weg naar de Medina van Tozeur. Opvallend is dat in Tozeur meer gemetselde muren zijn dan eerder op de reis gezien. Daar waar stucwerk vaak heel normaal is hier dus meer metselwerk met vaak patronen.


Dag 4 Gafsa – Kaoiouran – Hammamet


De laatste dag van de rondreis. Vandaag gaan we op weg naar de eindbestemming: Hammamet. De eerste korte stop is in Gafsa. Daar maken we een korte wandeling en bezoeken we onder andere een markt. Daarna vervolgen we de reis in de richting van Kaiouran. Daar staat ook de lunch gepland. We bezoeken de medina van Kaiouran en enkele tapijtwinkels. Waar we uitgebreid tientallen tapijten voor ‘zeer goede prijzen, goedkoper dan elders’ te zien krijgen. Ook bezoeken we een kleine bakkerij. 
Na deze laatste tussenstop gaan we op weg naar Hammamet de eindbestemming. Na enkele uren tuffen over de Tunesische wegen komt de bestemming in zicht. Hotel Sandra Club. Slechts een paar honderd meter verwijderd van de zee.


Dag 5 t/m 8 Hammamet


De laatste dagen aan de kust in Hammamet staan in het teken van relaxen.  De eindconclusie is: ontzettend veel gezien van het land. Redelijk eten, vooral het ontbijt. Toch zijn we aan het eten als  buitenlander niet altijd gewend. De accommodaties zijn prima. Een keer een ander continent beleven? Dan is Tunesië zeker een optie!