Reisverslag Marokko 2014 PDF Afdrukken E-mail
zondag, 27 juli 2014 16:08

De koningssteden van Marokko

Marokko, een land begrensd door de Middellandse zee, Atlantische oceaan, Algerije, Mauritanië, met in het zuiden het betwiste Westelijke Sahara. Een land dat zich ontpopt tot een afwisselend land met droge maar ook verrassend groende landschappen. Een reis langs de koningssteden van Marokko.

 

Dag 1: Marrakech

Na een rechtstreekse vlucht van iets meer dan drie en een half uur vanaf Schiphol landen we op het vliegveld van Marrakech, waarna we een transfer maken naar het hotel buiten het centrum.  Op deze eerste reisdag was het in het hotel tijd om uit te rusten van de reis. De volgende dag staat een kennismaking met Marrakech te wachten.

 

Dag 2: Marrakech

Na het ontbijt is het tijd voor het ontdekken van  Marrakech. Eerste stop: de beroemde Koutoubia moskee met zijn beeldbepalende 70 meter hoge minaret. Kenmerkend voor Marrakech is de roze/rode kleur van de bebouwing. Wat daarnaast ook opvalt is de gerichtheid op de toerist, wat het meeste opvalt in de soeks in het centrum naast het Jemaa el-fna plein. Na een uitgebreide wandeling door deze soeks vertrekken we weer naar het hotel.  Dit uiteraard pas na het kopen van een mooie theepot waar Marokkanen hun traditionele muntthee uit schenken.

 

Dag 3 Marrakech – Beni  Mellal - Fes

De langste reisdag staat voor deze dag gepland, als er zeker 500 kilometer afgelegd moet worden in de richting van Fes. Vanuit Marrakech eerst door vlakker land. Wat opvalt is dat Marokko behoorlijk in beweging is. Er wordt veel gebouwd of er liggen hele stukken grond bouwklaar. Zo ook in Beni Mellal een stad waar we onderweg langs komen. Het aantal sloppenwijken is flink afgenomen door sociale woningbouw. Afgelopen jaren zijn de wegen beter geworden. Dit alles ook om buitenlandse investeerders aan te sporen voor investeringen. Na het vlakkere landschap wordt het richting Fes meer bergachtig. Hier laat Marokko zien dat het een afwisselend land is. Dichter bij Azrou heeft het landschap een meer Europees uiterlijk. Met wat fantasie heeft het hier wat weg van Zwitserse of Duitse berglandschappen. Hier is in de winter dan ook het skigebied van Marokko. Hier vallen ook de tegenstellingen op. Mooie huizen  en villa’s vergeleken bij de sloppenwijken die in Marokko toch nog altijd aanwezig zijn.

In de avond komen we tenslotte aan bij het hotel in het nieuwe gedeelte van Fes.

 

Dag 4 Fes

Vandaag staat een stadstour door Fes op het programma. Fes ligt omgeven door heuvels, wat het een sprookjesachtige omgeving maakt.  Vanaf een aangrenzende heuvel hebben we zicht op het hart van deze stad. Daarna door naar de medina Binnen de medina een prima constante temperatuur.  De medina van deze stad is een stuk minder toeristisch dan die van Marrakech. Waardoor het meer puur aanvoelt.  De nauwste steegjes zijn  nauwelijks 50 centimeter breed. Ook in deze medina veel winkeltjes met van allerlei producten. Van schalen en lampen tot kruiden en brood. Bekende spot in Fes is een van de leerlooierijen die te bezoeken zijn. Ook bezoeken we een oud studentenhuis.

In de middag is het dan tijd om terug te keren naar het hotel. Na een kleine wandeling in de buurt tijd om de wedstrijd Nederland – Chili (2-0) te kijken in de lobby. Het WK wordt uiteraard ook in Marokko intensief gevolgd.

 

Dag 5 Volubilis – Meknes

Na twee dagen Fes zijn er deze dag twee nieuwe bestemmingen, via Volubilis naar Meknes. Eerst dus Volubilis, een oude Romeinse ruinestad.  In dit gebied veel interessante details uit de Romeinse tijd. Bijvoorbeeld de triomfboog en de vele mozaïeken. Voor wie geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis een absolute aanrader. Na een uitgebreide wandeling weer onderweg door mooi heuvelachtig landschap in de richting van Meknes. Daar aangekomen maken we een rondtocht door het centrum. We bekijken oude graanschuren en de restanten van paardenstallen die onderdeel van de paleizen zijn.

Ook bekijken we het mausoleum van Moulay Ismaíl wat ook weer een wonderschoon interieur heeft. Tot slot bezoeken we het centrale plein en de souks, waarna we vertrekken naar het hotel, wat het mooiste hotel van de reis zou blijken te zijn. Vanuit het restaurant een mooi uitzicht op de medina van Meknes met een mooie avondlucht.

 

Dag 6 Meknes – Rabat Casablanca

Met frisse tegenzin verlaten we het fijne hotel maar wel nieuwsgierig naar deze dag. Namelijk twee grote steden Casablanca en allereerst de hoofdstad: Rabat. De eerste stop is de Hassantoren: de onvoltooide minaret van de Hassan moskee. De toren heeft een hoogte van 44 meter. De toren had een hoogte moeten krijgen van rond de 80 meter. Tegenover de toren bevindt zich het mausoleum van Mohammed V. Dit mausoleum  werd gebouwd ter herinnering van Mohammed V. Het rust op een platform van 3,5 meter en heeft een rijk versierd interieur met mozaiekwerk.

Na een bezoek aan het koninklijk paleis in Rabat gaan we naar de Oudaíakasba. Een mooie ‘burcht’ vlakbij de oceaan.

Na dit alles gaat de reis verder naar de grootste stad van het land: Casablanca. Dat blijkt wel bij aankomst. Druk verkeer en ook hier heel veel getoeter. Hoogtepunt van Casablanca: letterlijk en figuurlijk is de Hassan II moskee. Deze moderne aan de zee gelegen moskee heeft een minaret van maar liefst 200 meter hoog en een dak dat open kan schuiven.

Overnachting is vlakbij het strand in Casablanca. Voor het strand hoef je echter niet naar Casablanca. Het is niet het mooiste strand en er zijn voor een strandvakantie zoveel betere alternatieven. Toch deert dat de lokale bevolking niet massaal gebruik te maken van het strand. Wat opvalt is de vele voetballende mensen.

 

Dag 7 en 8 Marrakech.

Vandaag de laatste etappe van de rondreis, Marrakech. Voor de tweede keer in deze stad. Het is nu tijd voor wat ontspanning. Na wat souvenirs te hebben uitgezocht in de medina even wat zonnen. De dag van vertrek blijkt de warmste dag van de hele reis en moedigt niet aan om veel te ondernemen. Rond 5 uur vertrekken we naar het vliegveld voor de terugreis naar Amsterdam met tussenstop in Agadir. Het einde van een interessante reis waarin Marokko veel van haar verschillende landschappen en steden heeft laten zien. Voor wie geïnteresseerd is in cultuur en landschap een absolute aanrader.